Laviert-tetanische diathese

Vonk Natuurlijk Laviert

Laviert-tetanische diathese

Kenmerken
Komt voor bij alle constitutie-typen. Weliswaar is deze diathese bij mensen met een heamatogene constitutie het sterkst te zien. Kenmerkend zijn de cirkelvormige ringen rondom de iris, die meestal onderbroken, dus partieel aanwezig zijn, maar ook ononderbroken kunnen doorlopen.

Disposities
Ademnood, slikstoornissen, spasmen in maag en darmen (spastisch colon), pijnlijke menstruatie, retrosternale spasmen en migraine.
De meeste van deze klachten zijn primair psychisch. De verkrampte psychische houding leidt soms tot fobieen.

De latijnse benaming voor deze diathese luidt: tetania larvata hetgeen verborgen of gemaskerde verkramptheid betekent. Deze latente verkramptheid komt in het bijzonder op het psychische vlak tot uiting.
De laviert-tetanische persoon heeft angst voor ruzie's en conflict, gaat deze vaak uit de weg en gedraagt zich daardoor anders dan zijn geaardheid is. Dit kan de oorzaak zijn van zijn psychische klachten.Leiden ze een rustig leven dan zijn er vaak ook geen klachten. Het merkwaardige is dat ze de spanning vaak opzoeken. Ze gaan tegen structuren in en veroorzaken daardoor irritatie bij de anderen. Dat leidt juist tot conflicten, waar deze persoon niet tegen kan, wat weer tot psychische en fysieke klachten kan leiden.